Ilmavoimien tulevaisuuden torjuntahävittäjä

Puolustusvoimilla ja hallituksella on edessään vaikeiden valintojen ajat kun tulevina vuosina päättäjämme joutuvat tekemään ratkaisuja puolustuskykymme nykyaikaistamiseksi. Suomessa ollaan nykyaikaisen kaluston ylläpidossa onnistuttu kohtuullisen hyvin, hupenevista rahallisista resursseista ja samaan aikaan kasvaneista kustannuksista huolimatta. Tulevina vuosina päätöksiä kalustopäivityksistä tullaan tekemään kaikkien puolustushaarojen osalta, mutta haastavin ja kallein näistä päätöksistä tulee epäilemättä olemaan ilmavoimiemme F-18 C/D Hornetien korvaaminen uudella hävittäjällä.

F-18 C Hornet Pirkkalassa 05/2009
F-18 C Hornet Pirkkalassa 05/2009. Koelentolaivue lentää edelleen muutamalla Hornetilla Pirkkalan kentältä, mutta muuten koneet ovat poistuneet tänä kesänä. Kuva itse otettu.

Hornetit ovat palvelleet ilmavoimia uskollisesti niiden hankinnasta lähtien ja nykyään iäkkääksi luonnehdittava hävittäjä on kyetty pitämään pätevänä taistelukoneena kattavien päivityksien avulla. Viimeistään 2020-luvulle tultaessa Hornetimme ovat päivityksistä huolimatta kuitenkin auttamatta vanhentuneita ja korvaava torjuntahävittäjä on hankittava. Ilmasotaa tullaan tulevaisuudessa dominoimaan häiveominaisuuksilla, elektronisella sodankäynnillä ja yhä pidemmän kantaman ohjuksilla. Modernisointi-ohjelmilla sekä torjuntahävittäjien aseistusksen päivittämisellä pystytään venyttämään muuten vanhentuvien alustojen käytettävyyttä, mutta loputtomiin elon puhaltaminen vanhaan ei tule toimimaan.

Ilmavoimien kaluston päivitys Drakeneista ja Migeistä Hornetteihin 90-luvun laman keskellä on tähän päivään asti maamme historian mittavin puolustushankinta. Nykyaikaisille ilmavoimille hankittavien hävittäjien sekä asejärjestelmien kustannukset ovat kasvaneet Hornet-kauppojen jälkeen merkittävästi. Koska Suomen talouskehitys on tällä hetkellä kaikkea muuta kuin positiivinen ja ilmavoimiemme päivityksen ollessa välttämättömyys 2020-lukua lähestyessä, tulisi harkita tarkkaan kuinka varmistamme ilmavoimiemme kaluston ajan tasalla pitämisen kustannustehokkaalla tavalla.

Tällä hetkellä relevantteja vaihtoehtoja Hornetin korvaajaksi löytyy niin Euroopasta, kuin Yhdysvalloistakin. Lähtökohtaisesti tulevaan tarjouskilpailuun ehdolla olisivat amerikkalainen Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter tai lyhyemmin JSF, ranskalainen Dassault Rafale, yleiseurooppalainen Eurofighter Typhoon sekä länsinaapurimme Ruotsin SAAB Gripen E/F. Vaihtoehtoina olevista koneista F-35:n taustajoukot Yhdysvaltain poliittisessa ja kaupallisessa sektorissa ovat epäilemättä kaikista kilpailijoista vahvimmat.

Viimeisten 20 vuoden aikana ja Suomen Hornet-kauppojen jälkeen on Yhdysvaltojen puolustus-teollisuus tullut Suomen puolustusvoimille hyvin läheiseksi kumppaniksi. Hornetimme on varusteltu uusimmilla amerikkalaisilla ilmataisteluohjuksilla ja saimmepa myös ensimmäisten joukossa luvan hankkia häiveominaisuuksin varustettuja JASSM-risteilyohjuksia käyttöömme. Ilmavoimien hävittäjähankinnassa olemassaolevat kauppasiteet tulevat vaikuttamaan hyvin vahvasti. F-35:n valmistajan Lockheed-Martinin sekä Yhdysvaltain hallituksen osalta on odotettavissa vahvaa taloudellista ja poliittista lobbausta tarjouskilpailun edetessä, jotta Suomen ilmavoimien seuraavakin suurhankinta kohdistuisi Atlantin taakse.

Päätös korvaajasta tulisi kuitenkin luoda objektiivisten argumenttien pohjalta eikä pelkästään poliittisten ja taloudellisten siteiden perusteella. Hävittäjähankinnassa kyse on kuitenkin Suomen puolustamisesta, ei ainoastaan kauppapolitiikasta. Korvaajan valintaperusteiden tulisikin koostua valitun koneen todellisesta kyvystä palvella ilmavoimien etulinjan hävittäjänä sekä kustannustehokkuudesta. Seuraavalla hallituksella on edessään haastava tehtävä sillä ratkaisuun yli 10 miljardin euron arvoisesta kaupasta tulisi päästä vuoteen 2019 mennessä.

Tarkastelen tässä artikkelisarjassa ilmavoimille tarjolla olevia länsimaisia vaihtoehtoja luomalla yleiskatsauksen kuhunkin koneeseen ja vertailemalla kunkin olennaisimpia ominaisuuksia Suomen näkökulmasta. Seuraavissa osissa suoritan yleiskatsauksen Hornetin korvaajakandidaatteihin sekä ilmapuolustuksemme haasteisiin.

Mainokset

12 thoughts on “Ilmavoimien tulevaisuuden torjuntahävittäjä

 1. Hyvä juttu. Tämä on kuitenkin jumalatonta ”bisnes-sirkusta” jossa on huomioonotettava monta muutakin komponenttia kuin pienen valtion ilmavoimat: Yleinen sot. pol. tilanne Euroopassa, siis Euroopassa!.
  Ruotsin kanssa kimpassa pääsy Natoon, jos ja kun tosi tarve tulee. (Näitä päätöksiä tehdään yleensä yhdessä yössä, ja kansalta on periaatteellinen OK saatu.)
  Saattaa muuten olla kynnyskysymyksiä joiden jälkeen länsiveljille on edes hieman helpompaa selittää miksei ratkaisu osu tosikoneeksi päivitettyyn Gripeniin.

  Tykkää

 2. Kiitos kommentista! Olet aivan oikeassa siinä, että kauppapolitiikka tulee vaikuttamaan tähän hankintaan isolla kädellä ja aiheen politiikasta voisi kirjoittaa kevyesti kirjan. Tavoitteenani on kuitenkin tarkastella asiaa mahdollisimman objektiivisesti sotilaallisesta näkökulmasta. Suosittelen lukemaan seuraavat osat tästä aiheesta missä maalailen hävittäjähankinnan perusteita tarkemmin.

  Tykkää

 3. Terve Kentsu,

  Myös turkilla ja Japanilla on omat hävittäjäkehitysajatuksensa, kun F-35 karkaa käsistä tai F-22 ei Japanille myydä. On mielenkiintoista nähdä, miten asiat näiden osalta kehittyvät.

  Tykkää

  1. Terve ja kiitos kommentista. Sekä Turkki että Japani kaavailevat kotikutoisten hävittäjiensä valmistumista 2020-luvun loppupuoliskolle ja myöhästyvät siten Suomen tarjouskilpailusta. Turkin TAI-TFX ja Japanin ATD-X projekti ovat kiinnostavia kuitenkin jo pelkästään teknologiansa puolesta ja toivottavasti kummankin kehitys etenee mutkattomammin kuin F-35:n.

   Tykkää

   1. Mutta, jos aikataulut pitää, niin ne voisi olla mahdollisia. Siis jos ei viivästyksiä tule. Gripen NG on vähän vielä paperilla, mutta tietenkin valmis konsepti helpottaa suunnittelua.

    Tykkää

   2. Tällä hetkellä Gripen NG:n tuotantoversiot (E ja F mallit) ovat käytännössä valmiit tuotantoon. Brasiliian myydyt E ja F mallin Gripenit on määrä toimittaa vuosina 2019 – 2024, eli juuri sillä aikavälillä milloin meilläkin Hornetia tulisi korvailla. Japanin ja Turkin kehitystä kannattaa seurata ja pitää ajatuksena korvan takana mutta ainakin näillä näkymin Gripen ja F-35 ovat lähempänä käyttöönottovaihetta.

    Tykkää

   3. 100 konetta saattaisi olla Suomen budjetin rajoissa jos Brasilian hinnoissa pysytään. Huomioitakoon että Brassit saivat myös täyden valmistuslisenssin ja ylläpitotuen vuoteen 2050 asti kaupan mukana.

    Tykkää

 4. Hyvä blogi ja erittäin kiinnostava! Onko tietoa F-15 Silent Eaglen tai F-18 Advanced Super Hornetin kohtaloista? Varsinkin F-18 ASH voisi olla sopiva Suomen budjettiin, koska koneesta olisi jo tietotaitoa ja kokemusta ja infra olisi pitkälti valmiina.

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista ja palautteesta! F-15SE tällä hetkellä jumittaa tilauksien puutteen vuoksi. Konseptina ok, mutta sinänsä vanhaan hävittäjään uuden elon puhaltamista eikä kehitystä ole juuri viety eteenpäin.

   ASH on sinänsä mielenkiintoinen projekti, että sillä Yhdysvaltain laivasto saisi pidettyä Super Hornetit käytössä 2030-luvulle asti, mutta on hieman kyseenalaista pystyisikö se toimimaan kilpailukykyisesti meidän ainoana hävittäjänä 2040-luvulle asti.

   Tykkää

  2. F-15SE on erittäin todennäköisesti Suomelle liian kallis, niin kuin aikaisemmatkin F-15:t. Toistaiseksi F-15SE:tä ei ole kukaan tilannut eikä konetta tuskin ihan pienen tuotantomäärän takia (lue: Suomen takia) laiteta valmistukseen.

   Advanced Super Hornetia on käsittääkseni tarjottu Kanadalle ja Yhdysvaltain laivastolle, mutta sitäkään ei ole vielä yksikään asiakas tilannut. Vaihtoehtona se voisi olla järkevä siinä missä muutkin ehdokkaat, mutta toivottavasti kukaan ei keksi Suomelle esittää vanhaa pommirekka-Super Hornetia…

   Tykkää

Kommentoi vapaasti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s